İş Arayan Z Kuşağına Yapay Zeka Engeli

Her geçen gün gelişen ve ilerleyen modern teknoloji, günlük hayatımızın her anında bir parçamız haline geldi. Özellikle yapay zekanın kullanım alanın, teknoloji ve yazılım geliştiricilerin kullandığı bir uygulama olmaktan çıkıp, herkesin kullanabileceği bir uygulama haline gelmesiyle… Yapay zeka artık modern hayatın ve iş dünyasının etkin olarak kullandığı bir uygulama ve kullanım alanları her an hızla artıyor.


Stajyer ve Giriş Pozisyonlarında Yapay Zeka Tercih Ediliyor


Hızla gelişen yapay zeka teknolojisi, özel sektörlerde de önemli değişikliklere neden oluyor. Özellikle stajyer ve işe giriş pozisyonundaki işler için yapay zeka kullanımı giderek artıyor. Zamanlama, veri girişi ve raporlama gibi tekrarlayan işler de hem hız hem de maliyet nedeniyle yapay zeka tercih ediliyor. 2030 yılına kadar bu işlerin %30’unun yapay zeka tarafından yapılacağı tahmin ediliyor. Müşteri ilişkileri ve ofis destek görevleri gibi iş kollarında da değişikliğe gidileceği ön görülüyor.


Ancak bu durum kariyerinin başındaki gençler için olumsuz bir tablo oluşturuyor. İş hayatına stajyer ya da giriş seviyesi pozisyonlarında adım atan gençler, burada yapay zekanın kullanılması nedeniyle işe girmekte sıkıntı yaşıyor. Linkedln verilerine göre, bu pozisyonlar için rekabet her geçen gün artarken işe başvurular da %14 oranında artıyor. 


Z Kuşağı ChatGPT ve Copilot'u Aktif Kullanıyor


Yapay zeka işverenlerin de işe alım konusundaki fikirlerinin değişmesine neden oluyor. İşverenler yapay zeka becerisinin iş deneyiminin önüne geçtiği düşüncesinde birleşiyor. Microsoft ve Linkedln 2024 yılı raporunda, yöneticilerin üçte ikisi yapay zeka becerisi yeterli olmayan kişileri işe almak istemiyor. Hatta %71’i iş tecrübesi az olan ama yapay zeka becerisi yüksek olan bir kişiyi, iş tecrübesi fazla ama yapay zeka becerisi az olan bir kişiye tercih ediyor.


Bu durum gençlerin iş hayatında ilerleyebilmeleri için yapay zeka becerilerini artırmayı zorunlu hale getiriyor. Günümüzde dijital yerliler olarak tanımlanan Z kuşağı, yapay zekayı en etkili kullanan ve günlük hayata adapte edebilen nesil olarak öne çıkıyor. Linkedln ve Microsoft’un ortak çalışmasına göre Z kuşağının %85’i iş haytalarında rekabetçi kalabilmek için, iş yerlerinde ChatGPT ve Copilot gibi yapay zeka uygulamalarını aktif olarak kullanıyor ve profesyonellerin %76’sı ise rekabetçi ortamda yer edinmek için yapay zeka becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor. 


Yapay Zeka Okuryazarlığına İlgi Artıyor


Bu koşullarda genç çalışanların kariyerlerinde başarılı olmaları için yapay zeka becerilerinin yüksek olması önemli bir avantaj sağlıyor. Bu da yapay zeka okuryazarlığı olan ilgiyi giderek artıyor. İş gücündeki yerini sağlamlaştırmak ve kariyerlerinde öne çıkmayı hedeflen Z kuşağı da yapay zeka okuryazarlığı eğitimine önem veriyor. Son bir yılda yapay zeka okuryazarlığı eğitimine katılım %160 oranında artış gösterdi.


Her alanda olduğu gibi iş alanında da devrim niteliğinde değişiklikler yapan ve çalışanların yetkinliklerinin gelişmesine neden olan yapay zeka, Z kuşağının yapay zeka okuryazarlığı önemli rol oynamaya devam edecek. Çalışanların rekabetçi ortamda yer bulmak için yapay zeka becerilerini geliştirmesi önemli bir avantaj. Bu nedenle hem çalışanların hem de işverenlerin yapay zeka eğitimlerine önem vermesi ve bunun için bütçe ayırması gelecek için gerekli bir adım.